Klimaneutraler versand | Gratis ab 99€
100% Zufriedenheit

Филтри

0

Филтри

0

Лозарството во Македонија

Македонија, поранешна дел од Југославија, честопати се меша со провинцијата Македонија во северна Грција поради фактот што го има истото име. Одлучивме за германскиот правопис Македонија, за грчката покраина правописот „Македонија“, така што разликата е малку полесна.

Bela voda Tikves Mazedonien Weinbau

Традицијата за производство на вино во Македонија се враќа многу одамна, што не е изненадувачки со оглед на близината до Грција.
Денес површината под винова лоза во оваа земја на Балканот зафаќа добри 22 000 хектари за лозарство и исто толку за производство на трпезно грозје. Областа што се користи за лозарство е главно засадена со сорти црвено грозје. Покрај локалните сорти грозје се одгледуваат Кратосија, Прокупец и Вранец, особено Каберне Совињон и Мерло. Меѓу белите винова лоза главно се претставени Шардоне, Мускател, Совињон Блан, Смедеревра и Велшрислинг.

Македонија нема никаков пристап до морето, таа е одделена од Јадранот со Албанија и пристапот до Егејот е спречен со локацијата на Грција. И покрај овие предуслови, постојат области во Македонија со континентална и медитеранска клима, бидејќи растојанието до Егејското Море на места е помало од 60 километри.
Големите езера на границата со Албанија, исто така, имаат големо влијание врз климата, како што е езерото Преспа.

Од 2004 година во Македонија постои закон за одгледување на вино, кој се заснова на барањата на ЕУ и во голема мера ги зема предвид стандардите што се применуваат во ЕУ. Оттогаш, македонското вино доживеа забележителен пораст во однос на квалитетот, дури и ако на многу лозари не им е лесно да се придржуваат до важечките законски принципи.
Дали трендот продолжува како што е во последните години Останува уште многу да се очекува од Македонија, а македонските вина исто така може да се видат како привлечна алтернатива на добро познатите вина во Западна Европа.

Историјата на винарството во Македонија се враќа во 13 век п.н.е. - од времето на Александар Велики до римското и турското владеење. Бидејќи повеќето луѓе никогаш не пробале и не виделе македонско вино, малкумина знаат дека земјата има богата традиција на производство и потрошувачка на вино и дека во нејзините лозја се одгледуваат многу автохтони сорти грозје. Денес во Македонија има околу 80 винарии и едно од најпознатите имиња во винската индустрија е Тиквеш (исто така напишано Тиквеш). Тиквешката рамнина се смета за срцето на производство на вино во Македонија. Добро позната винарија со исто име - Винарија Тиквеш - произведува првокласно македонско вино повеќе од 125 години. Кон крајот на 1970-тите, Тиквеш стана најголемата винарија во Југоисточна Европа и во 2008 година беше прогласен за еден од 30-те најиновативни брендови на вино во светот на Форумот за иновации на вино во Париз.

 

Податоци за лозарството во Северна Македонија
Клучни броеви

Винска економија

 • економско значење: 17-20% од БДП на земјоделството
 • втор по големина земјоделски извоз по тутунот

Регион

 • Северна Македонија е во енолошката област C3 (споредлива со јужна Франција, Корзика, делови од Италија и Шпанија)
 • Додавањето шеќер е забрането

Жетва

 • Обработена површина: 33.423 ha (од кои 15% трпезно грозје)
 • 28.213 хектари лозови насади претставуваат 0,4% од глобалната површина што се одгледува
 • 28 сорти грозје, 50% црвено, 50% бело
 • До 125.000 t берба од лозарите и нашите сопствени лозја
 • 3 вински региони / 16 подрегиони


Производство

 • Производство на вино: околу 91 милион литри
 • 50% производство на флаширано вино
 • 45% стока од буре
 • 5% Bag-in-Box

Винарски визби

 • Број на регистрирани винарии (2018): 74
 • 90% со капацитет помал од 5 милиони литри
 • 5 винарии со капацитет од 5 милиони - 15 милиони литри
 • 4 винарии со капацитет од 15 милиони - 50 милиони литри
 • Домашна потрошувачка: 10 литри по жител

Клима
Централно лоцирана на јужниот дел на Балканот, Северна Македонија има медитерански и континентални влијанија, со топли, суви лета и есени. Особено во јули и август температурите се искачуваат до 45°C. Ноќите се многу посвежи, а зимите умерени. Годишните врнежи се меѓу 440 и 740 мм. Заедно со 260 сончеви часови, факторите на локација се многу добри. Долгите периоди на суша предизвикуваат проблеми, особено во централниот регион на Вардар.

 

Историја на лозарството

Лозарството постои во регионот 4000 години и остави многу археолошки докази во слики, релјефи и скулптури кои можат да се најдат во музеите во земјата.

Александар Македонски (356-323 п.н.е.) е најважната историска личност на Северна Македонија. Старите грчки градови-држави на јужната граница ги гледале Македонците како примитивни варвари со кои не сакале да имаат ништо. Тоа се променило кога Александар воено ги поразил еден по друг, а потоа ги освојувал земјите од Египет до Индија во историски невиден поход. Како и во Грција, виното и пиењето биле популарни во античка Македонија. Александар редовно ја губел самоконтролата и еднаш дури со копје избодел еден од своите најблиски пријатели.

Виното од регионот било популарно и во Римската империја. Пораснаа областите, а исто така и обемот на извозот. Гранизонските градови имале висока рекреативна вредност. После работа, војниците можеа, на пример, да одат во амфитеатар или да го поминат времето во таверната играјќи коцки. Во археолошкиот локалитет Стоби во Тиквешкиот регион сè уште може да се восхитуваат остатоците од мебелот на барот.

Во следното православно христијанство, црвеното вино зазема централна улога како дел од литургијата како крвта на Христос. Манастирите ги подобрија и техниките на одгледување.

Под турско владеење од 14 до 20 век, производството на вино во суштина запре.

Со Тиквеш, првата модерна винарија беше отворена дури во 1885 година и набрзо блесна со технички иновации како што е полуавтоматска фабрика за флаширање.

Како резултат на чумата од филоксера и двете светски војни, индустријата мораше да се обнови од нула во 1945 година. Дури во тоа време Вранец се одгледуваше во Република Македонија на социјалистичка Југославија. Разновидноста дојде во Црна Гора, каде што настапува исто толку добро, но на многу помала површина.

До 1960-тите, околу 14.000 хектари беа под лоза, покривајќи две третини од потребите на Југославија. Во времето на прогласувањето на независноста во 1991 година, беа засадени околу 39.000 хектари, со фокус на долината на Вардар, а државните фарми отидоа во приватни раце. Не многу од фабричката опрема беше употреблива за меѓународниот пазар.

Етничката група на Македонците како и нивниот јазик денес се изгубени. Северномакедонците се Словени и Албанци. Границите исто така не се поклопуваат со пределинска Македонија. Ова беше една од причините зошто Грците долго време не ја прифаќаа Северна Македонија како држава. Сепак, грчкиот регион Македонија не може да бара ниту географски ниту етнички континуитет. За среќа, конфликтот сега е решен. Убедливо најголемите инвестиции во Северна Македонија доаѓаат од Грција. Со капиталните придонеси, големите компании се технички ажурирани, често и подобри. Целиот сектор се повеќе е добро позициониран.

Извор: ProWein.de

 

Вински појас

Означување за географските области каде што, под оптимални услови, е можно квалитетно лозарство и винова лоза може да напредува. Тука се наоѓаат и 95% од најважните лозарски области. Тие се од 40 до 50 степени северна и од 30 до 40 степени јужна географска ширина. Но, меѓу нив има и лозарство, најмногу во повисоките области. Списокот на сите земји за одгледување вино може да се најде под соодветните континенти. Критериумите за соодветноста на регионот за лозарство се нарекуваат лозарска достојност. Видете исто така клима, климатски промени, највисоко лозје, најсеверно лозје и најјужно лозје, како и записи.

Графика: Der Winzer 1 - Weinbau, Ulmer Verlag 2019

1
Weinshop Wängi Europe | Wein Mazedoniens
Powered by limun.co