Klimaneutraler versand | Gratis ab 99€
100% Zufriedenheit
Weinshop Wangi Exclusive Wines

Филтри

0

Филтри

0

Винарија Бовин

Виното е единственото уметничко дело што можете да го пиете

Квалитетната стратегија на Бовин за насочување кон високите потрошувачи на домашниот пазар плати дивиденда за зголемување на извозот. Од вкупните количини вино произведени во 1998 година, 80% се продаваат на домашен пазар, а 20% се извезуваат, додека од количините вино произведени од родот 2003 година 45% се продаваат на домашна марка и 55% се извезуваат во странските пазари. Ова беше јасно показател за нагорниот тренд на извоз и во 2011 година извозот достигна 75% од продажбата, а продажбата од 25% на домашниот пазар беше повеќе од 80% во 1999 година.

Денес вината Бовин се наоѓаат на 5 континенти во Европа, Северна Америка, Африка, Австралија и Азија во вкупно 36 земји. Повеќе детали за тоа каде да ги најдете вината на Бовин, посетете ја Дистрибуцијата.

Почетоците на винаријата Бовин

Винаријата Бовин е првата приватно изградена винарија во Македонија. Компанијата е основана во 1998 година, година кога беа произведени 120.000 шишиња високо квалитетни бели и црвени вина. Токму овие вина беа претставени со Бовин во 1999 и 2000 година на Саемот Агро-Експо во Скопје каде „Венера“ ја освои титулата шампион во категоријата црвени вина, додека на сите други вина им беа доделени златни медали. Бовин продолжи да биде 7-годишен шампион за црвени вина на „Агро-експо саем 2001, 2002 и 2003“ во Скопје со виното „Дисан“ и 2004, 2005 година со виното „Дарон“.

Ова беше најголемата награда на саемот и уште еден доказ за квалитетот на вината Бовин. Винаријата Бовин, исто така, учествуваше од 1999 - 2003 година на белградскиот саем „Светот на виното“ освојувајќи големи златни и златни медали, со што стана целосен победник на Саемот. Винаријата го постигна својот најголем успех на Саемот „Храна и вино“ 2000 година во Копенхаген, Данска, каде виното „Пино Ноар“ беше прогласено за апсолутен победник - Гран при во конкуренција на повеќе од 650 видови вина од Франција, Шпанија, Италија, Чиле, Аргентина, Калифорнија, Јужна Африка и други.

 

Бовин лозја

Бовин поседува 60 хектари главни лозја во винскиот кварт Тиквеш.

Тиквешкиот округ има приближно 11.000 хектари грозје, што претставува околу една третина од вкупната површина на лозјата во Македонија. Тоа е најсушната област на Балканскиот Полуостров со вкупна годишна температура од 5300ºC-5500ºC и врнежи од 500-600 литри на метар квадратен. Максималната дневна температура во јули и август е редовно околу 40ºC. Со длабок орачки слој, богатите почви го снабдуваат грозјето со постојано снабдување со вода.

Северните ветрови од незнабошци обезбедуваат природна заштита на грозјето. Неготинскиот вински регион, кој е дел од винскиот регион Тиквеш, има околу 5000 хектари лозови насади, а околу 2000 хектари од тие лозја се со сортата грозје Вранец. Висината на лозјата во овој регион е главно помеѓу 100 метри и 450 метри, но на некои места може да достигне и до 600 метри. Повеќето видови почви се Ренџина (хумус-карбонат), потоа Смолник, Дилувиум и незначително Алувиум.

Повеќе за винаријата Бовин

1
Weinshop Wängi Europe | Wein Mazedoniens
Powered by limun.co