Klimaneutraler versand | Gratis ab 99€
100% Zufriedenheit

Филтри

0

Филтри

0

Alexandria Classic Riesling - Tikves 310

Halbtrockener Qualitätsweisswein kontrollierter geografischer Herkunft aus dem Tikvesh-Weinbaugebiet. Er zeichnet sich durch eine grünlich-gelbe Farbe, einen charakteristischen Geruch nach Honig und frischen Zitrusfruchtaromen aus, einen komplexen blumigen Geschmack mit einem charakteristischen ...Повеќе...

Alexandria Classic Riesling - Tikves

Категорија: Бело вино Код на статијата: 310

Полусуво квалитетно бело вино со контролирано географско потекло од винарскиот регион Тиквеш. Се карактеризира со зеленикаво-жолта боја, карактеристичен мирис на мед и свежи ароми од агруми, комплексен цветен вкус со карактеристичен сладок вкус.

0.75 l
2023
11,5% vol.
Вклучена цена ДДВ.1l = 10,53 €
7,90 €
+
4.2963 5 27 Product
  • Produzent
  • Region
  • Опис
  • Garantie
  • Оставете коментар
Карактеристики
Алергени:enthält Sulfite
Увозник:Venera Prahl - Weinshop Wängi Europe, Voesch 161, 47906 Kempen
Температура на сервирање
10°C12°C
Комбинација со храна
Риба
Морска храна
Месо на скара
Food riba, Food morskiplodovi, food-rostiljlagani
10
12

Halbtrockener Qualitätsweisswein kontrollierter geografischer Herkunft aus dem Tikvesh-Weinbaugebiet. Er zeichnet sich durch eine grünlich-gelbe Farbe, einen charakteristischen Geruch nach Honig und frischen Zitrusfruchtaromen aus, einen komplexen blumigen Geschmack mit einem charakteristischen süssen Nachgeschmack.

Vino bianco di qualità semisecco di origine geografica controllata proveniente dalla regione vinicola di Tikvesh. È caratterizzato da un colore giallo verdolino, un odore caratteristico di miele e aromi di agrumi freschi, un gusto floreale complesso con un caratteristico retrogusto dolce.

Vin blanc semi-sec de qualité d'origine géographique contrôlée de la région viticole de Tikvesh. Il se caractérise par une couleur jaune verdâtre, une odeur caractéristique de miel et des arômes d'agrumes frais, un goût floral complexe avec un arrière-goût sucré caractéristique.

Полусуво квалитетно бело вино со контролирано географско потекло од винарскиот регион Тиквеш. Се карактеризира со зеленикаво-жолта боја, карактеристичен мирис на мед и свежи ароми од агруми, комплексен цветен вкус со карактеристичен сладок вкус.

2023
0.75
11,5
146691705
Yes
Тежина: 100 kg
Произведувач: Tikveš WineryTikveš Winery

Тиквешки вински регион

Тиквешкиот вински подрегион се наоѓа на иста географска должина како и Тоскана во Италија, Бордо во Франција и долината Напа во САД. Според површината, тој е еден од најголемите региони во Македонија, кој се наоѓа на 41-42˚ географска ширина. Климата е мешовита, континентално-медитеранска. На југ од Тиквешкиот регион преовладува медитеранска клима со долги и топли лета.

На север преовладува континенталната клима со благи и дождливи зими. Средната годишна температура е 13,3˚C, додека, пак, во периодот на вегетација е 18˚C. За време на летниот период, температурите може да достигнат над 40˚C. Средната вредност на водниот талог за време на вегетацискиот период е 300-500 mm.

Тиквешкиот регион од три страни е „заштитен“ со планини што оневозможуваат северните ветрови да продрат до лозовите насади. Во Тиквешкиот регион преовладуваат следните видови почви: рендзина, смолник, делувијална, алувијална и тера роса (Terra Rosa).

Tikveš

Приказната за винаријата "Тиквеш" започнува пред 130 години, далечната 1885 година. Таа е најстарата и најголемата винарија во Југоисточна Европа.

Откако М6 Инвестмент груп ја презеде винаријата во 2003 година, имаше значителни инвестиции од близу 30 милиони евра во најнова технологија, а особено внимание беше посветено на подобрување и модернизирање на целиот производствен процес.

Тиквеш експериментира да создаде нови вкусови кои ќе генерираат нови потреби на потрошувачите. Секој "пронајдок" што го прават е вистинска комбинација на локални и меѓународни видови грозје; локалната традиција на вино и светските искуства.

Овој процес на експериментирање во нивната "лабораторија" го раководи Филип Камби – најдобриот вински консултант во светот за 2010 година, според реномираниот "Wine Advocate", Роберт Паркер.

Гаранција за задоволство

И покрај внимателната контрола на квалитетот, може да се случи вината да имаат вкус на плута или други оштетувања.

Само испратете ни е-пошта на support@fino-vino.eu и ќе добиете рефундирање на целосната куповна цена или замена за испорака за вашата нарачка.

Гласај:

Дајте коментар за овој производ:

Име:
Страстен одгледувач
Индикатори за квалитет на вино
Сложеност
Висококвалитетните вина се покомплексни во нивниот профил на вкус. Тие често имаат бројни слоеви кои ослободуваат вкусови со текот на времето. Овие вкусови можат да се појават на небото едно по едно, што ви дава време да уживате во секој пред да се појави следниот.
Биланс
Петте компоненти - киселост, танини, шеќер / сладост, алкохол и овошје - мора да бидат избалансирани. За вината што треба да созреат неколку години за да достигнат зрелост, тие имаат време што им е потребно за да постигнат оптимална рамнотежа.
Типичност
Друг индикатор за квалитетот на виното е типичноста или како виното изгледа и вкусува како што треба. На пример, колку виното Мерло „има вкус на Мерло“.
Интензитет и завршна обработка
Висококвалитетните вина изразуваат интензивна арома и долготраен финиш, а аромите траат по проголтањето на виното. Аромите што исчезнуваат веднаш може да покажат дека вашето вино во најдобар случај е со слаб квалитет.
1
Weinshop Wängi Europe | Wein Mazedoniens
Powered by limun.co