Klimaneutraler versand | Gratis ab 99€
100% Zufriedenheit

Филтри

0

Филтри

0

Temjanika Luda Mara - Tikves 319

Temjanika ist ein trockener Qualitätswein mit ausgeprägten grüngelben Nuancen. Er verfügt über perfekt ausgewogene, moschusartig-florale Aromen mit ausgeprägten Veilchen-, Rosen- und Mandarinengerüchen. Er hat einen gut ausbalancierten und diskreten Geschmack mit langanhaltendem Abgang. Rebe: Mu ...Повеќе...

Temjanika Luda Mara - Tikves

Категорија: Бело вино Код на статијата: 319

Темјаника е суво квалитетно вино со изразени зелено-жолти нијанси. Има совршено избалансирани, мошусно-цветни ароми со изразени ароми на виолетова, роза и мандарина. Има добро избалансиран и дискретен вкус со долготраен финиш.

0.75 l
2022
12% vol.
Вклучена цена ДДВ.1l = 15,33 €
11,50 €
Потрошено Извести ме
4.325 5 40 Product
  • Produzent
  • Region
  • Опис
  • Garantie
  • Оставете коментар
Карактеристики
Алергени:enthält Sulfite
Увозник:JC’s asset management GmbH&Co.KG
Температура на сервирање
10°C12°C
Комбинација со храна
Овошни салати
Месо
Варен зеленчук
Food vocnasalata, Food meso, food-povrcebareno
10
12

Temjanika ist ein trockener Qualitätswein mit ausgeprägten grüngelben Nuancen. Er verfügt über perfekt ausgewogene, moschusartig-florale Aromen mit ausgeprägten Veilchen-, Rosen- und Mandarinengerüchen. Er hat einen gut ausbalancierten und diskreten Geschmack mit langanhaltendem Abgang.

Temjanika è un vino secco di qualità con pronunciate sfumature giallo-verdi. Ha aromi floreali muschiati perfettamente equilibrati con aromi pronunciati di viola, rosa e mandarino. Ha un gusto equilibrato e discreto con un finale persistente.

Temjanika est un vin sec de qualité avec des nuances vert-jaune prononcées. Il présente des arômes floraux musqués parfaitement équilibrés avec des arômes prononcés de violette, de rose et de mandarine. Il a un goût bien équilibré et discret avec une finale de longue durée.

Темјаника е суво квалитетно вино со изразени зелено-жолти нијанси. Има совршено избалансирани, мошусно-цветни ароми со изразени ароми на виолетова, роза и мандарина. Има добро избалансиран и дискретен вкус со долготраен финиш.

2022
0.75
12
151067885
Mundus Vini Silver
Yes
Yes
Тежина: 100 kg
Произведувач: Tikveš WineryTikveš Winery

Тиквешки вински регион

Тиквешкиот вински подрегион се наоѓа на иста географска должина како и Тоскана во Италија, Бордо во Франција и долината Напа во САД. Според површината, тој е еден од најголемите региони во Македонија, кој се наоѓа на 41-42˚ географска ширина. Климата е мешовита, континентално-медитеранска. На југ од Тиквешкиот регион преовладува медитеранска клима со долги и топли лета.

На север преовладува континенталната клима со благи и дождливи зими. Средната годишна температура е 13,3˚C, додека, пак, во периодот на вегетација е 18˚C. За време на летниот период, температурите може да достигнат над 40˚C. Средната вредност на водниот талог за време на вегетацискиот период е 300-500 mm.

Тиквешкиот регион од три страни е „заштитен“ со планини што оневозможуваат северните ветрови да продрат до лозовите насади. Во Тиквешкиот регион преовладуваат следните видови почви: рендзина, смолник, делувијална, алувијална и тера роса (Terra Rosa).

Tikveš

Приказната за винаријата "Тиквеш" започнува пред 130 години, далечната 1885 година. Таа е најстарата и најголемата винарија во Југоисточна Европа.

Откако М6 Инвестмент груп ја презеде винаријата во 2003 година, имаше значителни инвестиции од близу 30 милиони евра во најнова технологија, а особено внимание беше посветено на подобрување и модернизирање на целиот производствен процес.

Тиквеш експериментира да создаде нови вкусови кои ќе генерираат нови потреби на потрошувачите. Секој "пронајдок" што го прават е вистинска комбинација на локални и меѓународни видови грозје; локалната традиција на вино и светските искуства.

Овој процес на експериментирање во нивната "лабораторија" го раководи Филип Камби – најдобриот вински консултант во светот за 2010 година, според реномираниот "Wine Advocate", Роберт Паркер.

Гаранција за задоволство

И покрај внимателната контрола на квалитетот, може да се случи вината да имаат вкус на плута или други оштетувања.

Само испратете ни е-пошта на support@fino-vino.eu и ќе добиете рефундирање на целосната куповна цена или замена за испорака за вашата нарачка.

Гласај:

Дајте коментар за овој производ:

Име:
Страстен одгледувач
Индикатори за квалитет на вино
Сложеност
Висококвалитетните вина се покомплексни во нивниот профил на вкус. Тие често имаат бројни слоеви кои ослободуваат вкусови со текот на времето. Овие вкусови можат да се појават на небото едно по едно, што ви дава време да уживате во секој пред да се појави следниот.
Биланс
Петте компоненти - киселост, танини, шеќер / сладост, алкохол и овошје - мора да бидат избалансирани. За вината што треба да созреат неколку години за да достигнат зрелост, тие имаат време што им е потребно за да постигнат оптимална рамнотежа.
Типичност
Друг индикатор за квалитетот на виното е типичноста или како виното изгледа и вкусува како што треба. На пример, колку виното Мерло „има вкус на Мерло“.
Интензитет и завршна обработка
Висококвалитетните вина изразуваат интензивна арома и долготраен финиш, а аромите траат по проголтањето на виното. Аромите што исчезнуваат веднаш може да покажат дека вашето вино во најдобар случај е со слаб квалитет.
1
Weinshop Wängi Europe | Wein Mazedoniens
Powered by limun.co