Klimaneutraler versand | Gratis ab 99€
100% Zufriedenheit

Филтри

0

Филтри

0

Domaine Bela Voda White - Tikves 316

Die Mischung aus mediterranem Klima und spezifischen Lehmböden in der Region Bela Voda macht diesen Terroirwein einzigartig und raffiniert. Mit einem langanhaltenden Aroma, das im Laufe der Jahre frisch beginnt und sich zu Honig und Trüffeln entwickelt, hat dieser Wein eine hellgelbe, klare Farb ...Повеќе...
92

Domaine Bela Voda White - Tikves

Категорија: Бело вино Код на статијата: 316

Мешавината на медитеранската клима и специфичните глинени почви во регионот на Бела Вода го прават ова вино теруар уникатно и рафинирано. Со долготрајна арома која започнува свежа со текот на годините и се развива во мед и тартуфи, ова вино има светло жолта, јасна боја и елегантна структура.

Како идеална мешавина од Белан и Шардоне, виното има кружен, полн вкус и нежна арома на бели цвеќиња и диња, надополнета со ароми од француски барики, кои даваат ноти на путер, ванила и лешник.

0.75 l
2022
14% vol.
18 Месеци
Вклучена цена ДДВ.1l = 43,87 €
32,90 €
Потрошено Извести ме
4.83333 5 18 Product
  • Produzent
  • Region
  • Опис
  • Garantie
  • Оставете коментар
Карактеристики
Алергени:enthält Sulfite
Увозник:Venera Prahl - Weinshop Wängi Europe, Voesch 161, 47906 Kempen
Температура на сервирање
10°C12°C
Комбинација со храна
Пилешко
Риба
Месо
Food pile, Food riba, Food meso
10
12

Die Mischung aus mediterranem Klima und spezifischen Lehmböden in der Region Bela Voda macht diesen Terroirwein einzigartig und raffiniert. Mit einem langanhaltenden Aroma, das im Laufe der Jahre frisch beginnt und sich zu Honig und Trüffeln entwickelt, hat dieser Wein eine hellgelbe, klare Farbe und eine elegante Struktur.

Als ideale Mischung aus Belan und Chardonnay zeigt der Wein einen runden, vollen Geschmack und ein zartes Aroma nach weissen Blüten und Cantaloupe, ergänzt durch Aromen aus den französischen Barriques, die Noten von Butter, Vanille und Haselnuss geben.

La miscela di clima mediterraneo e specifici terreni argillosi nella regione di Bela Voda rende questo vino del terroir unico e raffinato. Dal profumo persistente che inizia fresco negli anni e si evolve in miele e tartufo, questo vino ha un colore giallo chiaro, limpido e una struttura elegante.


Come miscela ideale di Belan e Chardonnay, il vino ha un gusto rotondo, pieno e un aroma delicato di fiori bianchi e melone, completato da aromi di barriques francesi, che conferiscono note di burro, vaniglia e nocciola.

Le mélange du climat méditerranéen et des sols argileux spécifiques de la région de Bela Voda rend ce vin de terroir unique et raffiné. Avec un arôme durable qui commence frais au fil des ans et évolue vers le miel et la truffe, ce vin a une couleur jaune clair, claire et une structure élégante.


En tant qu'assemblage idéal de Belan et de Chardonnay, le vin a un goût rond et plein et un arôme délicat de fleurs blanches et de cantaloup, complété par des arômes de barriques françaises, qui donnent des notes de beurre, de vanille et de noisette.

Мешавината на медитеранската клима и специфичните глинени почви во регионот на Бела Вода го прават ова вино теруар уникатно и рафинирано. Со долготрајна арома која започнува свежа со текот на годините и се развива во мед и тартуфи, ова вино има светло жолта, јасна боја и елегантна структура.


Како идеална мешавина од Белан и Шардоне, виното има кружен, полн вкус и нежна арома на бели цвеќиња и диња, надополнета со ароми од француски барики, кои даваат ноти на путер, ванила и лешник.

2022
0.75
14
18
3115392
92
Mundus Vini Silver
Yes
Yes
Тежина: 100 kg
Произведувач: Domaine Bela VodaDomaine Bela Voda

Тиквешки вински регион

Тиквешкиот вински подрегион се наоѓа на иста географска должина како и Тоскана во Италија, Бордо во Франција и долината Напа во САД. Според површината, тој е еден од најголемите региони во Македонија, кој се наоѓа на 41-42˚ географска ширина. Климата е мешовита, континентално-медитеранска. На југ од Тиквешкиот регион преовладува медитеранска клима со долги и топли лета.

На север преовладува континенталната клима со благи и дождливи зими. Средната годишна температура е 13,3˚C, додека, пак, во периодот на вегетација е 18˚C. За време на летниот период, температурите може да достигнат над 40˚C. Средната вредност на водниот талог за време на вегетацискиот период е 300-500 mm.

Тиквешкиот регион од три страни е „заштитен“ со планини што оневозможуваат северните ветрови да продрат до лозовите насади. Во Тиквешкиот регион преовладуваат следните видови почви: рендзина, смолник, делувијална, алувијална и тера роса (Terra Rosa).

Tikveš

Приказната за винаријата "Тиквеш" започнува пред 130 години, далечната 1885 година. Таа е најстарата и најголемата винарија во Југоисточна Европа.

Откако М6 Инвестмент груп ја презеде винаријата во 2003 година, имаше значителни инвестиции од близу 30 милиони евра во најнова технологија, а особено внимание беше посветено на подобрување и модернизирање на целиот производствен процес.

Тиквеш експериментира да создаде нови вкусови кои ќе генерираат нови потреби на потрошувачите. Секој "пронајдок" што го прават е вистинска комбинација на локални и меѓународни видови грозје; локалната традиција на вино и светските искуства.

Овој процес на експериментирање во нивната "лабораторија" го раководи Филип Камби – најдобриот вински консултант во светот за 2010 година, според реномираниот "Wine Advocate", Роберт Паркер.

Гаранција за задоволство

И покрај внимателната контрола на квалитетот, може да се случи вината да имаат вкус на плута или други оштетувања.

Само испратете ни е-пошта на support@fino-vino.eu и ќе добиете рефундирање на целосната куповна цена или замена за испорака за вашата нарачка.

Гласај:

Дајте коментар за овој производ:

Име:
Страстен одгледувач
Индикатори за квалитет на вино
Сложеност
Висококвалитетните вина се покомплексни во нивниот профил на вкус. Тие често имаат бројни слоеви кои ослободуваат вкусови со текот на времето. Овие вкусови можат да се појават на небото едно по едно, што ви дава време да уживате во секој пред да се појави следниот.
Биланс
Петте компоненти - киселост, танини, шеќер / сладост, алкохол и овошје - мора да бидат избалансирани. За вината што треба да созреат неколку години за да достигнат зрелост, тие имаат време што им е потребно за да постигнат оптимална рамнотежа.
Типичност
Друг индикатор за квалитетот на виното е типичноста или како виното изгледа и вкусува како што треба. На пример, колку виното Мерло „има вкус на Мерло“.
Интензитет и завршна обработка
Висококвалитетните вина изразуваат интензивна арома и долготраен финиш, а аромите траат по проголтањето на виното. Аромите што исчезнуваат веднаш може да покажат дека вашето вино во најдобар случај е со слаб квалитет.
1
Weinshop Wängi Europe | Wein Mazedoniens
Powered by limun.co